Menu

Home
Dank aan
Wat is Arendsoog?
Fotoboek
Achtergrondinfo
Nederl. boeken
Specials
Buitenl. boeken
Kaften
De Schrijvers
De Uitgever
De Tekenaars
Control Center
Registreer
Koopjespagina
Forum
Gastenboek
Spelletjes
Top lijst
Contact


Aantal leden


De Arendsoog website heeft op dit moment 804 geregistreerde leden.

De schrijvers

In 1935 begon schoolhoofd Jan (Johannes) Nowee (1901-1958) met het schrijven van de Arendsoogboeken. Arendsoog was niet het eerste werk van de Haagse schrijver: hij was al daarvoor bij uitgeverij Spaarnestad auteur van vele kinder- en educatieve boeken. Met Arendsoog sloeg hij echter een volstrekt andere richting in, gebaseerd op zijn ervaringen in de bibliotheek waar hij vrijwilligerswerk deed. Daar was de vraag naar boeken van vooral Karl May enorm, boeken die Nowee echter voor deze doelgroep niet geschikt vond. Omdat er eigenlijk geen enkel alternatief was, besloot hij zelf de pen op te pakken. Arendsoog werd geboren.

Het streng katholieke Spaarnestad moest niets hebben van het nieuwe boek, ondanks dat de eveneens zeer gelovige Johannes Nowee het goed had laten keuren door een katholieke keuringscommissie. Spaarnestad meldde: "Tegenover het knallen van zˇˇveel schoten heeft 'de Geest' geen kans". Uiteverij Malmberg durfde het avontuur wel aan en gaf tot aan zijn dood 19 volledige delen uit. Na zijn dood in 1958 werd er nog een, al bijna voltooid, Arendsoog-boek uitgebracht. Dit boek was voor het grootste gedeelte al door J. Nowee geschreven en werd afgemaakt door zijn zoon Paul Nowee (1936-1993).

Diezelfde zoon ging verder met schrijven en schreef nog 43 delen, waardoor het totaal van de serie op 63 boeken uitkwam. Paul was, voordat hij Arendsoog van zijn vader "erfde", journalist en had nog nooit een boek geschreven. Ook in zijn verdere leven beperkte hij zich tot de Arendsoogserie. Na zijn dood in 1993 las men in zijn testament dat er geen nieuwe delen meer uitgebracht mochten worden.

Opvallend is dat beide schrijvers nooit in Amerika zijn geweest, en alle landschappen en gebruiken die ze beschrijven dan ook rechtstreeks uit andere boeken komen. P. Nowee is ooit een reis aangeboden naar Arizona, maar toen hij deze zou gaan maken werd hij plots ernstig ziek en moest hij van de reis afzien.

Hieronder ziet u (van links naar rechts) Paul en Jan Nowee. Onderaan de pagina kunt u J. Nowee's bibliografie bekijken.


Paul Nowee   Jan Nowee

Een overzicht van alle Arendsoog verhalen van J. Nowee vindt u in dit bestand.
Een overzicht van alle Arendsoog verhalen van P. Nowee vindt u in dit bestand.
Voor een compleet overzicht van andere werken (niet Arendsoog) van J. Nowee kunt u dit bestand downloaden.

U heeft voor alle bestanden Adobe« Reader nodig. Alle bestanden zijn samengesteld door Jack Nowee.
Login


Gebruikersnaam

Wachtwoord
 


Wachtwoord vergeten?

Bezoekers


Er zijn in totaal 537237 unieke bezoekers geweest op deze site, waarvan 37 vandaag